مراسم های بعد از فوت کدامند؟ آشنایی کامل با مجلس ترحیم
مراحل مجلس ترحیم چست؟ بی تردید از دست یک عزیز در زندگی هر شخصی از بزرگترین غمها و ناراحتیهایی است که ممکن است هر فردی آن را تجربه کند. اما در کنار این غم بزرگ نگرانی که در این مورد وجود دارد این است، که مراحل مجلس ترحیم به طور کامل اجرا نشود و موردی از قلم بیفتد. بیشتر افراد خانواده فرد متوفی برگزاری پرشکوه و کامل مراسم های بعد از فوت را به گونهای ادای دین و احترام به عزیز درگذشته میدانند.
در این مقاله از تالار جام جم قصد داریم شما را با مراحل مجلس ترحیم به طور کامل آشنا کنیم تا بتوانید این مراسم را از تشییع تا مجلس ترحیم به صورت اصولی برگزار کنید و نگران از قلم افتادن هیچ موردی نباشید:
مراحل مجلس ترحیم چگونه است؟
مراحل مجلس ترحیم اغلب با دریافت گواهی فوت آغاز میشود و با برگزاری مراسم چهلم فرد متوفی و تهیه سنگ قبر تمام میشود. برای آشنایی دقیق با مراحل مجالس ترحیم در دامه مقاله با ما همراه باشید:
دریافت گواهی فوت
اقدام برای دریافت گواهی فوت اولین مرحله از مراحل مجلس ترحیم ، بعد از فوت یک عزیز از دست رفته است که معمولا آغاز این فرآیند با ناراحتی و غم فراوان برای خانواده فرد متوفی همراه است. پزشک با دیدن علائم فوت مانند سردی بدن، قطع تنفس و بررسی مردمک چشم گواهی فوت را صادر میکند. پزشکان معمولا کار صدرو گواهی فوت را در بیمارستان انجام میدهند، اما مجوز صدور این گواهی در خانه را نیز دارند. خانواده فرد متوفی بعد از اینکه گواهی فوت را از پزشک دریافت کردند، اقدام به انجام بقیه اقدامات برای تشییع آبرومندانه فرد متوفی میکنند.
اطلاع رسانی به اقوام و آشنایان
دومین گام از مراسم ترحیم، اطلاع به آشنایان و اقوام است. در این مرحله باید خبر فوت را به اقوام نزدیک و نسبتا نزدیک اطلاع رسانی کرد و از آنها خواست که دیگر آشنایان را نیز در جریان بگذارند. برای اطلاع خبر فوت بهتر است یک راست سراغ این خبر تکان دهنده نروید و سعی کنید با مقدمه چینی مناسب این کار را انجام دهید. اطلاع این خبر به صورت مستقیم میتواند باعث ایجاد حالات شک و ناراحتی قلبی و … در برخی از افراد شود. همچنین لازم است با در دست داشتن یک عکس از متوفی به مراکز چاپ بروید و فورا چند نسخه آگهی برای مراسم تشییع چاپ کنید و در محل های مناسب شهر یا محله بچسبانید.
فرستادن پیکر فرد متوفی به سردخانه
در صورتی که فاصله زیادی در فوت فرد و مراسم تشییع او وجود نداشته باشد، اغلب پیکر فرد متوفی را به سردخانه نمیفرستند، اما درصورتی که فرد در بیمارستان فوت کرده باشد و یا فاصله زمانی میان فوت و برگزاری اولین مراسم وجود داشته باشد، در این صورت پیکر فرد متوفی را در در قسمت سردخانه بیمارستان نگهداری میکنند.
آماده کردن منزل برای حضور مهمانان
یکی دیگر از مراحل مجلس ترحیم آماده کردن منزل است. مطمئنا خیلی از آشنایان دور و نزدیک بعد از دریافت خبر فوت، عزیز از دست رفته خود قصد حضور در منزل وی و عرض تسلیت به خانواده او را خواهند داشت. برای این منظور لازم است اقدامات اولیه مانند مرتب کردن خانه، پوشیدن لباس سیاه و پخش نوای قرآن را در منزل انجام دهید.
همچنین امکان دارد برخی از اقوام و آشنایان نیز بخواهند با نصب بنر تسلیت بر دیوار منزل شما همدردی خود را با شما اعلام کنند که لازم است در انجام این کار با آنها همکاری لازم را داشته باشید. همچنین بهتر است قاب عکسی از فرد متوفی را تهیه کنید و به علامت فوت یک ربان مشکی بر گوشه آن ببندید.
همچنین لازم است برای اطلاع آشنایان و نزدیکان از مراسم تشییع متنی برای آنها آماده کنید و آن را در شبکه های اجتماعی و یا از طریق پیامک به اشتراک بگذارید.
انجام کارهای اداری کفن و دفن
قبل از برگزاری هر گونه مراسمی لازم است ثبت احوال از فوت عزیز از دست رفته باخبر شود. برای این کار لازم است شناسنامه را به ثبت احوال بدهید تا آن را باطل کند و سپس مهر فوت را دریافت کنید. تنها در صورتی اجزاه کفن و دفن صادر میشود که مهر فوت ثبت احوال و گواهی فوت پزشکی هر دو صادر شده باشند. بعد از انجام این مرحله اگر قبر از قبل خریداری شدهای ندارید بهتر است این کار را انجام دهید. معمولا قبرهای معمولی دارای قیمت مناسبتری هستند؛ اما در صورتی که قصد خرید قبر چند طبقه را دارند، لازم است تمام طبقات آن را یکجا خریداری کنید تا بعدا مشکلی پیش نیاید.
تدارک وسیله نقلیه برای انتقال مهمانان
در صورتی که در میان مهمانان شما اشخاصی حضور دارند که وسیله نقلیه شخصی برای رفت و آمد بر سر مزار متوفی را ندارند، لازم است برای این افراد یک وسیله نقلیه کرایه کنید که بتوانند هم در آرامگاه متوفی حضور یابند و هم در دیگر مراسمات به راحتی شرکت کنند.
انجام مراسم تشییع پیکر متوفی
در این مرحله از مراحل مجلس ترحیم لازم است برای انتقال پیکر متوفی از بیمارستان یا منزل به آرامگاه از یک آمبولانس استفاده کنید. برای انجام این کار بهتر است با هماهنگی بیشتری عمل کنید تا مهمانان حاضر در آرامگاه بیش از پیش منتظر حضور پیکر متوفی نباشند. بعد از انتقال پیکر متوفی به آرامگاه لازم است کفن از پیش خریداری شده را به همراه متوفی به غسالخانه آرامگاه برای غسل میت بفرستید. البته اگر از قبل کفن آمادهای نداشته باشید، میتوانید آن را هنگام انجام مراحل اداری و غسل میت تهیه کنید و هزینه آن را همانجا بپردازید.
حین انجام مراسم تشییع نیز لازم است تجهیزات لازم مانند سایه بان، صندلی و دیگر لوازم مورد نیاز را برای اسباب راحتی مهمانان فراهم کنید، تا ایستادن زیاد و یا ازدحام جمعیت باعث ایجاد ناراحتی و اذیت در مهمانان نشود.
دفن پیکر متوفی
پس از انجام غسل میت و پوشاندن کفن متوفی، در این مرحله پیکر عزیز از دست رفته آماده خواندن نماز میت است. معمولا بیشتر آرامگاهها روحانی برای اجرای این مراسم را دارند ولی در صورت نیاز نیز خودتان میتوانید از روحانی خاصی که مد نظر دارید دعوت کنید تا در این مراسم حضور یابد.
برای مراسم دفن متوفی نیز هم میتوانید از مداحان حاضر در آرامگاه استفاده کنید و یا خود شخصا از فردی بخواهید که در مراسم شما حضور داشته باشد و مداحی مراسم را انجام دهد. هنگام تشییع جنازه عزیز از دست رفته نیز لازم است از فردی که آشنایی مناسبی با برگزای این گونه مراسم دارد بخواهید تا با تکرار ذکر عزت و شرف لا اله الا الله و قسم به بزرگی و عزت رسول خدا از خداوند بخواهد تا فرد متوفی را مورد رحمت و آمرزش خود قرار دهد.
پذیرایی از مهمانان بعد از مراسم تشییع
از مهمترین مراحل مجلس ترحیم پذیرایی از مهمانان بعد از مراسم تشییع است. با توجه به رسوم مسلمانان و ایرانیان، معمولا بعد از مراسم تشییع، مهمانان برای صرف غذا به یک رستوران یا تالار دعوت میشوند. بهتر است برای انجام این کار یک تالار مناسب که با تعداد مهمانان شما متناسب باشد و از طرفی شرایط و امکانات کافی برای پذیرایی از مهمانان شما باشد را انتخاب کنید. برای انجام مراسم پذیرایی به نحو احسن لازم است بستگان درجه اول متوفی زودتر از دیگران در محل تالار یا رستوران حاضر شوند و برای خوشامدگویی و راهنمایی مهمانان در ورودی تالار منتظر باشند.
تهیه حلوا و خرما برای مهمانان در منزل و مسجد
تهیه خرما و حلوا یکی از بخشهای جدایی ناپذیر تشریفات ختم است. این کار یکی از رایج ترین مراحل مجلس ترحیم است که اغلب در تمام مراسم ختم، ترحیم و سالگرد اجرا میشود. اغلب خرما و حلوا را به شکل ساده برای پذیرایی استفاده نمیکنند و آن رابه شکل خاصی تزیین میکنند. میتوانید اگر فرصت کافی برای انجام این کار ندارید خرما و حلوای تزئین شده را به صورت آماده تهیه کنید و در مجلس ترحیم خود استفاده کنید.
برگزاری مراسم ترحیم
مهمترین بخش مراسم ختم، برگزاری مراسم ترحیم یا یادبود است که اولی مربوط به شب سوم و دومی مربوط به شب هفتم متوفی میباشد. از بین مجالس سوم و هفتم اغلب یکی از مراسم را مفصل و دیگری را سبکتر برگزار میکنند.
تالار مجلل جام جم
تالار مجلل جام جم با سالنهای مجلل و فضایی آرام، مکانی ایدهآل برای برگزاری مراحل مجلس ترحیم و یادبود عزیزان شماست. ما با ارائه خدمات حرفهای و با کیفیت، خاطرهای خوش از این مراسم را برای شما و مهمانانتان رقم میزنیم. با انتخاب تالار جام جم، شما میتوانید با خیالی آسوده به برگزاری مراسم ترحیم بپردازید و به بهترین شکل ممکن از مهمانان خود پذیرایی کنید. سالنهای مجلل، پذیرایی لوکس، تجهیزات مدرن، جای پارکینگ، کادر مجرب و فضایی آرام از جمله ویژگیهای تالار جام جم هستند که آن را به بهترین گزینه برای برگزاری مراسم ترحیم تبدیل کردهاند. با انتخاب تالار جام جم، خاطرهای ماندگار از عزیز از دست رفته خود بسازید.
سخن پایانی
برگزاری مراسم ترحیم، علاوه بر اینکه فرصتی برای عرض تسلیت به خانواده متوفی است، فرصتی است برای تجدید خاطرات و ابراز همدردی با یکدیگر. هر چند این مراسم با غم و اندوه همراه است، اما با رعایت مراحل و آداب آن میتوان به روح متوفی آرامش بخشید و به خانواده او دلداری داد. در این مقاله سعی کردیم تا شما را با مراحل مجلس ترحیم به طور کامل آشنا کنیم تا بتوانید با آرامش خاطر و به بهترین شکل ممکن از عزیز از دست رفته خود یاد کنید. به یاد داشته باشید که در این لحظات دشوار، حمایت و همراهی شما میتواند تسکینی برای خانواده داغدار باشد.